Тұрмыстық техникасының түрлеріне және кластарына мыналарды жатқызуға болады:
Асхана бөлмесіне байланысты:
- Газ плитасы немесе электр пешкасы
- Ауа тазалағыш қондырғы
- Тоңазытқыш және мұз сақтағыш
- Куханный комбайн
- Ет тартқыш, сок сыққыш,міксер,
- Ыдыс жуатын машина т. с. с.
- Ыдыс жуатын машина
- Сок сыққыш
- Ет тартқыш
Газ плитасы немесе электр пешкасы- қазіргі таңда,электрлік газ,плиталар,түрлі құрылғыларсыз елестету мүмкін емес оның түрлері көп болады.Мысалы,екі көзді немесе төрт көздіболуы мүмкін сон дай-ақ газ плитала да асхана көлеміне байланысты қойлуы тиіс.
Ауа тазалағыш қондырғы- асхана болған соң әрине,тез-тез ауа райын өзгертіп,таза ауа кіргізіп отыру қажет
Жалпы үй тұрмысына қатысты:
- Шаң сорғыш
- Киім үтігі
- Кондиционер
- Кір жуатын машина
- Тігін машинасы
- Теледидар
- Магнитофон
- Радио
- Компьютер
Ал,күнделікті өмір сүру қажеттілігімізге осылар ғанаемес,сон дай-ақ транспорттарды да жатқызуға болады мысалы,бізкүнделікті тіршілікте көліксіз жүре алмаймыз.Мүлдем елестете алмаймыз.Ал,оларға мыналарды жатқызуға болады
- Жеңіл көліктер, яғни автомобильдер
- Трамвайлар
- Траллейбустар
- Автобус тар
- Жүк таситын көліктер
- Метролар
- Поездар
- әуе жолдар көлігі (самолеттер, вертолеттер, )
- су жолдары көлігі (кемелер, пороходтар, ) және т. с. с
Міне,осыларсыз қазіргі заманды біз заманауи түрлі тұрмыстық техникасыз елестете алмаймыз.Өйткені қазіргі таңда қаншама электрлік техникалық заттар пайда болды.Сондықтанда жаңа технологияның пайда болуы бідің өмірімізде алатын орны ерекшелігі де осы.
Тұқымнан өніп,көктеп шыққан дәннің пісіп жетілуіне дейінгі мерзім мынадай кезеңдерге бөлінеді: көктеу,түптену,түтік шығару,масақ байлау,гүлдену және дәннің толысуы мен пісуі.
Дән көктеуден бұрын бөртеді және өнеді.
Жерге себілген дән алдымен бөртеді.Ол үшін негізінен үш жағдай-ылғал,жылу және ауа қажет.Дәннің құрамындағы нәруыз,май көмірсудың мөлшеріне байланысты олардың бөртуіне әр түрлі мөлшерде ылғал керек.
Бидай,арпа бидай,сұлы дақылдарының дәндері көктеу үшін 18-22 с болып табылады.Осындай қолайлы жағдай болса,тіршілік қабілеті бар дәндер дер кезінде өніп шығады.Сөйтіп,өсімдіктен көктеу кезеңі басталады.
Жеткілікті мөлшерде ылғал,иқолайлы температура болса,дән бөртеді,алдымен себілген тұқымның тамырлары,одан кейін ұрықтың сабағы өседі.
Ұрықтың ұшында оны бөлінуден сақтайтын жұқа мөлдір қынап болады.Жердің бетіне шықаннан кейін қынап жарылып,оның ішінен бірінші жасыл жапырақ пайда болады.Мұны өсімдіктің көктеу кезеңі дейді.Қолайлы агротехникалық жағдайлар болса,себілген тұқым бір аптаның ішінде толық көктеп шығаврады.Керісінше,қолайсыз жағдай туса,онда тұқым топырақта ұзақ жатып қалады да,оның біразы шіріп кетеді.Сөйтіп,өзінің өнгіштік қабілетін жоғалтады.
Жиналған астықтың өңдеуге қойылған агротехникалықталаптары, қоймаға түскен астықты тазартып, арамшөптер тұқымынан 60 қа аса ажырату. Тазарту кезінде әр түрлі мақсатқа пайдаланатын астықты базистік сапаға ал тұқымдық астықты егу сапасының жеткізу болып табылады. Қалдықтағы жарамды заттар немесе дәннің мөлшері 3 процентке қалғанға дейін тазарту,астықтың тииейтін түсіретін машиналар астық дәнін жармалап, зақымдамайтындай болуын қадағалау керек, өңделген астық ұзақ мерзімге сақтауға жарамды болуы қажет. Астықтың өндеудің технологиясы және ұйымдастырылуы. Астықты өңдеуге арналған технология машиналардың жұмысын бақылау жолдары.
Жинап алынған өнімді қайта өңдеу үшін оны дұрыс сақтау керек. Астықты
үлкен қоймаларда сақтайды. Бұл қоймалар құргақболғаны жөн. Сондықтан қоймаларға жақсы желдеткіш қондырғылар орнатылады.
Әр түрлі сорттағы сападағы астықты жеке қоймаларда немесе жеке бөлмелерде сақтайды. қоймадағы ылғалдылық тиісті нормаға сай болуы керек. Ылғал мөлшері бидай,қарабидай, арпаа, бұршақ,үшін 14-15 градустан тары мен жүгері үшін 12, 5 градустан аспауы тиіс.
Сақтау кезінде астықтың әсіресе тұқымдыққа және азық-түлікке пайдаланатындардың таза болуын мұқият қадағалау керек. Астықтыңқызып кетпеуін үнемі бақылау үшін үйіндінің әр жерін құрғақ ағаш немесе темір діңгек шаншып, мезгіл-мезгіл қарап отырады. Астық қыза бастаса оны жылдам қозғалатын желдеткішпен желдетеді, немесе арнайы астық ұшырғыш машинамен ұшырып бір орыннан екінші орынға қозғайды, аударады,себуге даярланған тұқым тазалығы артып,тексеріледі. Бірінші тексеру қыстық бастапқы айында соңғы тексеру көктем айларында болады. Әр түрлі шаруашылық жұмыстарын орындаған кезде жұмыстарды түрлі зақым келуден және адам организміне зиянды жағдайларды қорғау шараларының нақты жүйесі белгіленген. Еңбекті қорғау жөніндегі ережені орындау кездейсоққ зақымнан және мамандыққа байланысты ауруларға үшыраудан сақтайды.
Жиналған астықтың өңдеуге қойылған агротехникалықталаптары, қоймаға түскен астықты тазартып,арамшөптер тұқымынан 60 қа аса ажырату.Тазарту кезінде әр түрлі мақсатқа пайдаланатын астықты базистік сапаға ал тұқымдық астықты егу сапасының жеткізу болып табылады. Қалдықтағы жарамды заттар немесе дәннің мөлшері 3 процентке қалғанға дейін тазарту,астықтың тииейтін түсіретін машиналар астық дәнін жармалап, зақымдамайтындай болуын қадағалау керек, өңделген астық ұзақ мерзімге сақтауға жарамды болуы қажет. Астықтың өндеудің технологиясы және ұйымдастырылуы.Астықты өңдеуге арналған технология машиналардың жұмысын бақылау жолдары.
Жинап алынған өнімді қайта өңдеу үшін оны дұрыс сақтау керек.Астықты
үлкен қоймаларда сақтайды. Бұл қоймалар құргақболғаны жөн.Сондықтан қоймаларға жақсы желдеткіш қондырғылар орнатылады.