Ерекше бір назар аударатын нәрсе, ыдыс жобалаудың ерекшеліетері. Жалпы, үй жихаздлығынабөлмедегі заттардың бәрі үйдегі сәндік үшін жиналатын фарфыор, шыны ваза, әр түрлі мүсінді сияқтылар көп орын алмайды, олар бөлменің сәнін келтіреді. Сондай-ақ үйдегі әрбір ыдыстар жарасымды нәрселер. Назар аударатын нәрсе ыдыс-аяқ тазалығы. Кірлі ыдысқа шыбын-шіркей микробтарын жұқтырады. Сондықтан ыдыс аяқты таза ұстауға ұмтылған жөн. Ыдыс-аяқ тазалығы біріншіден денсаулыққа пайдалы, екіншіден, ыдыс иесінің мәдениеттілігін көрсетеді.
Ыдыс-аяқты тамақтан кейін жуып қою немесе шаю, мезгіл-мезгіл тазалап, таза ұстау қажет.
Никель жалатылған ыдысқа өте майлы тамақ пісіргеннен кейін оның майын кетіру үшін мүсатір спиртімен немесе тұз қышқылының болмашы ерітіндісіиен жуып одан кейін қайнаған сумен шұайқайсыз. Ұнтақталған бормен ысқылап сүртесіз.
Полировка жасалмаған алюмин ыдысты блеск, цистол, памаксол, порошоктарымен немесе бытовая, восточная, скайдра пасталарымен тазартуға болады.
Сонымен, ыдыс қашан пайда болды? Біздің пайымдауымызша 6-7 мың жыл бұрын пайда болды. Әрине ол кезде, қазіргідегідей әдемі ыдыстар, фарфор тәрелкелер, шарап құйатын ұзын бокалдар болған жоқ.
Бірақ уақыт өте келе, адамдардың да сана сезімі қалыптаса келе технологияның дамуына байланыты сапалы да, құнды ыдыстар жасай бастады.
Ең алғаш рет Греция мен Римде керамика ыдысы қарқын дами бастады.
Сондай-ақ керамикадан басқа, ыдыстарды тү-түрге бөле бастады. Мысалы, күміс ыдыстар, алтыннан жасалған ыдыстарды жасай бастады.
Фарфор ыдысын да естен шығармауымыз керек. өйткені ол да кеамика ыдысы болып табылады. Оның отаныболып Қытай болып табылады. Алғаш рет Қытайда фарфор өндірісі біздің заманымыздан бұрын 600 дай жыл бұрын пайда болған. Көп уақыт өтпей фарфор ХІҮ ғасырда Европаға тарай бастады. әрине әшейін дүкендерде емес, тек қана білімді адамдардың, байлардың отбасыларында ғана кездесті. өйткені ол өте қымбат тұрды. Сондай-ақ, ХҮІІІ ғасырдың басында керамика ыдысын көбірек етіп шығара бастады, яғни қарқынды дами бастады.
Сондай-ақ басқа да ыдыстар жайлы айтар болсақ, мысалы: вилка, қасық, пышақ, т.с.с.
Алғаш ретвилка ІХ ғасырдың ортасында Шығыс елдерінде пайда болды. Арада, 200 жылдай өтіп Византия, кейіннен Италия елдерінде пайда бола бастады. ХҮІ-ХІІ ғасырда ақсүйек байлардың үстелінде вилкасыз тамақ акелмейтін болағн.
Ал, қасық жайлы сөз қозғайтын болсақ, Европа елдерінде тұңғыш рет қасықтар ағаш түрінде кездесіп отырды. Ал, Грекияда теңіз (ракушкалардың) ыдысын қолданған.
Ал, Египет халықтары қасықтың орнына ағаштан, сүйектерден, тіпті тастардан да жасап қолданған.
Ал, тәрелкені орыс халқы көп қолданған . оны тек қана тамаққа емес, сондай-ақ онымен шайды ды ішкен.
1740-шы жылдары Ресейдефарфор ыдыстарын жасау сырларын аша бастады. ХІХ ғасырдың басында ХХ ғасырдың соңына дейін барлық ыдыстар шықты. Ал оған дейін адамдар қолмен тамақ жеген.