question> Өнеркәсіптік ферментацияға арналған қондырғылар қалай аталады?
<variant> биореакторлар
<variant> автоклавтар
<variant> аэротанктар
<variant> чандар
<variant> стерилизаторлар
<question> Жасуша ішінде немесе сыртында өтетін әртүрлі үдерістерге реагенттер ретінде пайдаланылатын, жасушалардың өнімі болып табылатын хмиялық қосылыстар?
<variant> биореагенттер
<variant> биомодуляторлар
<variant> биодиверсанттар
<variant> биостимуляторлар
<variant> микрочиптер
<question> Бактериялар мен жоғарғы сатыдағы ағзалардың ген құрамдарының басты өзгешеліктері не?
<variant> бактерияларда интрондар мүлдем жоқ
<variant> экзондар жоқ
<variant> өсімдіктер мен жануарларда жоқ
<variant> жануарларда интрондар жоқ
<variant> бактерияларда интрондар жоқ
<question> Рассалар оптимальды температуралық қызмет ету режимдеріне байланысты қандай түрлерге бөлінеді?
<variant> төменгі және жоғарғы деңгейдегі ашу рассалары
<variant> үлкен және кіші рассалар
<variant> термофильді, психрофильді рассалар
<variant> мезофильді, психрофильді рассалар
<variant> гетеротрофты, аутотрофты рассалар
<question> Бір түр ішінде экологиялық оқшаулық, кейде айтарлықтай морфологиялық айырмашылығы болмайтын организмдерге қолданылатын таксономиялық атау?
<variant> расса
<variant> саңырауқұлақтар
<variant> микробтар
<variant> ашытқылар
<variant> штаммдар
<question> Микроорганизмдерді қажетті өнім шығаруға бейңмдеудегі басты кедергі не болып табылады?
<variant> табиғатына жат құбылыс — эукариотты ақуыздарды синтездеуге бағыттау
<variant> температуралық режимдері
<variant> амин қышқылдарының орналасу реті
<variant> қоректік ортаның сәйкес келмеуі
<variant> гормондардың әр түрлілігі
<question>Кім және қашан алғаш рет лимон қышқылдарын Репісillит және Мисоr туысы зең саңырауқұлағының метоболиттік өнімі ретінде түзілетінін көрсетіп берді.
<variant> К. Веллер, 1893 ж.
<variant> Г. Корана, 1969 ж.
<variant> Ж. Барский, 1960 ж.
<variant> Алексис Каррель, 1913 ж.
<variant> Клод Бернар, 1885 ж.
<question> Қазіргі кездегі тамақ, химия және отын өнеркәсіптерінде кең пайдаланатын көне ашу өндірісі?
<variant> этанолды алу
<variant> сірке қышқылын алу
<variant> май қышқылын алу
<variant> құмырысқа қышқылын алу
<variant> сабындар алу
<question> Кім және қашан алғаш рет рет сүтқышқылының шығу
тегі бойынша ашу үдерісінің өнімі екенін көрсетіп берді?
<variant> С. Блондо, 1847 ж.
<variant> Г. Корана, 1969 ж.
<variant> Ж. Барский, 1960 ж.
<variant> Алексис Каррель, 1913 ж.
<variant> Клод Бернар, 1885 ж.
<question> Микроорганизмдердің метаболизмі болып табылатын сұйық отынды белгілеңіз?
<variant> этанол
<variant> бензин
<variant> ацетон
<variant> солярка
<variant> метан
<question> Ақуыздардың қайсысы аминқышқылдың құрамы бойынша теңдескен ретінде эталон бола алады?
<variant> тауық жұмыртқасы ақуызы
<variant> бұлшық ет ақуыздары
<variant> бауыр ақуызы
<variant> балық уылдырығы ақуызы
<variant> бидайдың ақуызы
<question> Себінді материалдарын өсіру үшін жасанды орта қандай
болуы керек?
<variant> құрамы бойынша ферментация өтетін ортаға ұқсас
<variant> қою
<variant> мөлдір
<variant> сұйық
<variant> ластанған
<question> Зертханалық жағдайда өнеркәсіптік штаммдарды өсіруге
арналған қоректік ортаға қойылатын талаптар?
<variant> физиологиялық қажеттілігіне сәйкес
<variant> МемСТ-қа сәйкес
<variant> залалсыздандыруға жеңіл
<variant> консистенциясы қоймалжың
<variant> құрамының қарапайымдылығы
<question> Амин қышқылдарын алуда микробиологиялық тәсілдін
химиялық тәсілден артықшылығы неде?
<variant> L-изомерлерді түзушілігінде
<variant> D-изомерлерді түзушілігінде
<variant> L-D-изомерлердің қоспасын алу
<variant> жасушада амин қышқылдарының жиналуы
<variant> түзушілердің жеңіл еріктеуінде
<question> Нан жабу ашытқыларын алу үшін қандай қоректік ортаны пайдаланады?
<variant> меласса
<variant> бұршақс
<variant> жүгері
<variant> сірне
<variant> өсімдік гидролизаты
<question> Температураға төзімділіктеріне байланысты микробтар қандай болып бөлінеді?
<variant> психрофильді, мезофильді, термофильді
<variant> базофильді, монофильді, термофильді
<variant> гетеротрофты, сапрофитті, вирусты
<variant> тетрафильді, гомофильді, базофильді
<variant> мезофильді, гетеротрофты, сапрофитті
<question> Психрофильді бактериялардың температуралық тіршілік ету аясы қанша?
<variant> 20°С-тан төмен
<variant> 80-90°С
<variant> 20-45 °С аралығы
<variant> 45°С-тан жоғары
<variant> 50-60°С
<question> Микроорганизмдер ферменттерінің әсерінен органикалық
қосылыстардың жартылай өзгеріп, қажетті өнім жиналуымен
жүретін үдеріс қалай аталады?
<variant> микробтық рансформация
<variant> микробтық индукция
<variant> микробтық көбейту
<variant> микробтық стерильдеу
<variant> ферменттер өндіру
<question> Микробтық трансформация нәтижесінде қандай заттар алынады?
<variant> өндірістік қажеттілікке байланысты құнды өнімдер
<variant> метаболиттер
<variant> қажетсіз заттар
<variant> микрорганизмдер
<variant> бактериялар мен ашытқылар
<question> Ферментация өнімі жасушалар биомассасы болған жағдайда қандай заттар қалдық зат болып саналады?
<variant> культуралды ортаның сұйықтығы
<variant> ферменттер
<variant> микроорганизмдер
<variant> жасушалар
<variant> меласса
<question> Термофильді бактериялардың температуралық тіршілік ету аясы қанша?
<variant> 45°С-тан жоғары
<variant> 30-40°С
<variant> 1-15°С
<variant> 45°С-тан жоғары
<variant> 10°С-тан төмен
<question> Мезофильді бактериялардың температуралық тіршілік ету аясы қанша?
<variant> 20-45 °С аралығы
<variant> 1-15°С
<variant> 45°С-тан жоғары
<variant> 30-40°С
<variant> 80-90°С
<question> Ферментацияның негізгі өнімі культуралды сұйықтығы болған жағдайда қандай заттар қалдық зат болып саналады?
<variant> жасушалық заттар
<variant> микроорганизмдер
<variant> культуралды сұйықтығы
<variant> амин қышқылдары
<variant> бактериялар мен ашытқылар
<question> Седиментация мен декантация әдісі ақырғы өнімдерден нені бөліп алуда қолданылады?
<variant> жасушаларды
<variant> културалды сүйықтығын^
<variant> микроорганизмдерді
<variant> қоректік ортаны
<variant> бактерияларды
<question> Экстракция әдісі ақырғы өнімдерден нені бөліп алуда қолданылады?
<variant> ерітілген метаболиттерді
<variant> жасушаларды
<variant> микроорганизмдерді
<variant> гормондарды
<variant> ақуыздарды
<question> Флотация әдісі ақырғы өнімдерден нені бөліп алуда қолданылады?
<variant> жасушаларды
<variant> културалды сұйықтығын
<variant> микроорганизмдерді
<variant> қоректік ортаны
<variant> бактерияларды
<question> Қандайда бір зат арқылы қоршаған ортадағы газдарды, буларды немесе еріген заттарды сорып алу қалай аталады?
<variant> сорбция әдісі
<variant> экстракция әдісі
<variant> флотация
<variant> декантация
<variant> хромотография
<question> Қандай заттарды әртүрлі ауруларды диагностикалау үшін қолданады?
<variant> моноклонды антиденелер
<variant> минералдар
<variant> биокатализаторлар
<variant> микроэлементтер
<variant> ақуыздар мен майлар
<question> Биореакторларды қолданудағы басты мақсат не?
<variant> реагенттерді адамдарға қажетті ақырғы өнімін алуға бағыттап индукциялау
<variant> микробтарды құрту
<variant> микробтарды көбейту
<variant> зең саңырауқұлақтарын өсіру
<variant> атом энергиясын алу
<question> Хайуандар мен адамдардың жасушалары эукариот және прокариот жасушаларымен салыстырғанда не себептен бүлінгіш және тіршілік ету жағдайына аса сезімтал келеді?
<variant> жасуша қабаты болмағандықтан
<variant> ядросы болмағандықтан
<variant> цитоплазмасы қоймалжың келгендіктен
<variant> көлемі үлкен болғандықтан
<variant> температураға шыдамсыздығынан
<question> Малазықтық ақуыз өндіру мақсатында кеңінен қолданылатын ферменттер қандай фазалы тобына жатады?
<variant> сұйықтық фазалы (СФ)
<variant> газды және сұйықтық фазалы (ГСФ)
<variant> газды фазалы (ГФ)
<variant> қатты, газды, сұйықтық фазалы (ҚГСФ)
<variant> жұмсақ, тығыз фазалы (ЖТФ)
<question> Вакциналардың қай түрі ең алғаш қолданыла басталды?
<variant> тірі вакциналар
<variant> өлтірілген вакциналар
<variant> химиялық вакциналар
<variant> анатоксиндер
<variant> гибридті вакциналар
<question> ДНҚ-ы бар бактериофагтар жасушаға векторлар ретінде қалай енгізіледі?
<variant> трансдукция арқылы
<variant> жасушалардың лизисі кезінде
<variant> трансформация арқылы
<variant> коньюгация арқылы
<variant> протопластардың қосылуы арқылы
<question> Антибиотиктер, дәрумендер және де басқа биологиялық
белсенді заттарын алу мақсатында қандай фазалы ферментерлер
қолданылады?
<variant> газды және сұйықтық фазалы (ГСФ)
<variant> газды фазалы (ГФ)
<variant> сұйықтық фазалы (СФ)
<variant> қатты, газды, сұйықтық фазалы (ҚГСФ)
<variant> жұмсақ, тығыз фазалы (ЖТФ)
<question> Микроорганизмдер тіршілігінің қандай сатысында антибиотиктер синтезі жүреді?
<variant> идиофазада
<variant> трофофазада
<variant> лагфазада
<variant> логарифмикалық фазада
<variant> стационарлық фазада
<question> Бактериялардың протопластарын қандай жолмен алады?
<variant> жасуша қабырғасына энзиматикалық әсер арқылы
<variant> қыздыру арқылы
<variant> температураны алмастыру арқылы
<variant> жасуша қабырғасының синтезін бұзу арқылы
<variant> құрғату арқылы
<question> Қоректік орталарды қалай залалсыздандырады?
<variant> 120-124°С ыстық бумен, қысымы 1 атм, 1 сағат
<variant> қайнаған сумен
<variant> 200°С құрғақ ыстықпен, 2 сағат
<variant> 70°С бумен, 15 минут
<variant> қыздыру арқылы
<question> Антибиотиктерді өте жоғары синтездеу мүмкіншілігі бар продуценттерді қандай жолмен алады?
<variant> мутагендермен көп рет ықпал ету және іріктеу
<variant> популяция құрамынан іріктеу арқылы
<variant> табиғи сұрыпталу жолымен
<variant> мутагендермен бір рет өңдеу арқылы
<variant> рентген сәулелерімен сәулендіру арқылы
<question> Биореакторларды аэрациялау қандай әдістерге бөлінеді?
<variant> механикалық, пневматикалық, циркуляциялық
<variant> технологиялық, биологиялық, биотехнологиялық
<variant> химиялық, физикалық, механикалық
<variant> биологиялық, физикалық, механикалық
<variant> қысымдық, температуралық, режимдік
<question> Аэрациялауға арналған ауа ферментаторға не арқылы жеткізіледі?
<variant> барботер
<variant> клапан
<variant> вентил
<variant> тесік
<variant> қақпақ
<question> Жасушалық культураның бөгде микроорганизмдермен бұзылуы қалай аталады?
<variant> контомация
<variant> бүліну
<variant> сасып кету
<variant> революция
<variant> ыдырау
<question> Силостеу үдерісінде жиналатын сүт қышқылы бактерияларға қандай әсер етеді?
<variant> бактерияларды жойып жіберу (бактериоцидтік)
<variant> бактерияларды көбейту
<variant> бактерияларды активтендіру
<variant> бактерияларды индукциялау
<variant> бактерияларды мутациялау
<question> Силостейтін массаның қажетті ылғалдылығы қанша пайыз көлемінде болуы керек?
<variant> 65-75%
<variant> 75-85%
<variant> 85-95%
<variant> 55-65%
<variant> 45-55%
<question> Қазіргі кезде ашу өндірісінде этил спиртін дайындауда пайдалануға ең жарамды деп есептелетін қандай өнім?
<variant> лигноцеллюлоза
<variant> гормондар мен ферменттер
<variant> целлюлоза
<variant> крахмал
<variant> ақуыздар
<question> Органикалық ластаушы заттарды ыдырату мақсатында өсімдіктер мен арнайы іріктелініп алынған микроорганизмдер штаммдарын пайдалану қалай аталады?
<variant> фитодеградация
<variant> биоремидиация
<variant> биодеградация
<variant> биоконверсия
<variant> фитоволитализация
<question> Өндірістің әртүрлі салаларында шығарылаттын улы заттарды не деп атайды?
<variant> қалдықтар
<variant> минералдар
<variant> микроэлементтер
<variant> мутагендер
<variant> тератогендер
<question> Әртүрлі микроорганизмдерді қолдану тазартудың қандай әдісіне жатады?
<variant> биологиялық
<variant> физикалық
<variant> химиялық
<variant> механикалық
<variant> инженериялық
<question> Ауру қоздырғыш бактериалар мен вирустар, құрттар, қарапайымдылар ластанудың қай түріне жатады?
<variant> биологиялық
<variant> цитологиялық
<variant> химиялық
<variant> физикалық
<variant> эстетикалық
<question> Көмірсулардың сүт қышқылына дейін ашуы қандай бактериялардың көмегімен жүзеге асады?
<variant> сүт қышқылды бактерияларының
<variant> сірке қышқылды бактериялары
<variant> гетероферментативті бактериялар
<variant> құмырысқа қышқылы бактериялары
<variant> спиртті ашу бактериялары
<question> Сүт қышқылды бактериялары ашу үдерісіне байланысты қандай топтарға бөлінеді?
<variant> гомоферментативті және гетероферментативті
<variant> сүт қышқылды, спиртті, ақыздық
<variant> полиферментативті және моноферментативті
<variant> гидролиз
<variant> термофильді, психрофильді, мезофильді
<question> Гомоферментативті сүт қышқылды бактерияларының көмегімен көмірсутектің ашуы қандай жолмен жүреді?
<variant> глюкоза жолымен
<variant> гидролиз жолымен
<variant> ыдырау жолымен
<variant> қосылу жолымен
<variant> сірке қышқылы, этанол және көмір қышқыл газы түзілуімен
<question> Гетероферментативті ашу барысында қандай өнімдер пайда болады?
<variant> сүт қышқылы, сірке қышқылы, этанол және көмір қышқыл газы
<variant> ферменттер, гормондар, майлар
<variant> тек қана глюкоза
<variant> петидтер, майлар
<variant> ақуыздар мен гормондар
<question> Төменгі денгейдегі ашу рассалары қандай температурада қызмет етеді?
<variant> 6-10°С және оданда төмен
<variant> 3-5°С
<variant> 8-10°С
<variant> 11-15°С
<variant> 16-20°С
<question> Жоғарғы деңгейдегі ашу рассалары қандай температурада қызмет етеді?
<variant> 14-25°С
<variant> 6-10°С
<variant> 10-12°С
<variant> 20-30°С
<variant> 30-40°С